Trädgårdsgatan 7,  541 30  SKÖVDE
Tel. 0500-48 26 86
E-mail: skgv@telia.com

Tekniker och utrustning

Grafik är ett sammanfattande ord för en mängd olika sätt att mångfaldiga en bild. Verkstaden är välutrustad och ger möjlighet till tillämpning av flertalet metoder. Flera EU-projekt har genomförts under åren för att öka kunskapen om nya tekniker och öka intresset för grafik.

Koppargrafik är djuptryck

Det finns många olika tekniker inom koppargrafik exempelvis torrnål och etsning. Det finns tre koppartryckspressar på verkstaden, varav två är eldrivna, där valsbredden är 60 och 80 cm. Den handdrivna pressen har valsbredd 50 cm.

Seriegrafi är genomtryck

Seri kommer från grekiskans ser; silkesmask. Silke användes förr till den finmaskiga väven, genom vilken färgen pressas. Screentryck eller silkscreen är andra namn på samma teknik. Verkstaden är utrustad med tryckbord för ramar upp till 70 x 100 cm.

Litografi är plantryck

Avdelningen för litografi är utrustad med en gammal klassisk stentryckspress.

Fotopolymer (Image-on)

Fotopolymer (Image-on). Foto betyder ljus och polymer betyder plast. Detta är en djuptrycksteknik där en plåt belagd med ljuskänslig film används. Med hjälp av UV-ljus kan motivet överföras till plåten. Plåten framkallas sedan och etsas med en sodalösning eller vatten. Image-on och Riston är varunamn på den ljuskänsliga filmen som används och förekommer även som namn på tekniken. Teknikerna tillhör Non-Toxic vilka är mindre miljöfarliga. Verkstadens helautomatisk ljusbox med UV-ljus har bädden 90 x 70 cm.